ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ - ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

+230

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΗΧΟΣ ΦΕ 6 ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ - ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ε΄ ΤΑΞΗ © Γρηγόρης Ζερβός

Slide 2

Ήχο στην καθημερινή μας ζωή ονομάζουμε ό,τι αντιλαμβανόμαστε με την αίσθηση της ακοής. Θυμάσαι τι είναι ο ήχος;

Slide 3

Τους ενοχλητικούς, ανεπιθύμητους και, πολλές φορές, ανθυγιεινούς ήχους, τους χαρακτηρίζουμε θορύβους. Θυμάσαι τι είναι ο θόρυβος;

Slide 4

Οι ενοχλητικοί ήχοι, οι θόρυβοι, έχουν αρνητική επίδραση σε διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού: η πίεση ανεβαίνει, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε και να κοιμηθούμε.

Slide 5

Η συνεχής παραμονή σε χώρους με τέτοιους ήχους μπορεί να προξενήσει βλάβες στα αφτιά μας, που οδηγούν σε βαρηκοΐα. Το πρόβλημα της έντονης ενόχλησης από τους θορύβους ονομάζεται ηχορρύπανση.

Slide 6

Η στάθμη της έντασης του ήχου μετράται σε Ντεσιμπέλ (decibel - db).

Slide 7

Για να αποφύγουμε τα αποτελέσματα της ηχορύπανσης, μπορούμε να ελαττώσουμε τους θορύβους χρησιμοποιώντας κατάλληλα υλικά, τα οποία είτε ανακλούν τα ηχητικά κύματα είτε τα απορροφούν. Αυτά ονομάζονται ηχομονωτικά.

Slide 8

Ηχομονωτικά υλικά

Slide 9

Η προστασία από τους ενοχλητικούς θορύβους, η ηχοπροστασία, είναι σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.

Slide 10

σελ. 158

Slide 11

σελ. 158

Slide 12

σελ. 158 Όταν από το ραδιόφωνο ακούγεται πολύ δυνατά η μουσική, δεν μπορώ να συγκεντρωθώ και να εργαστώ.

Slide 13

σελ. 159 Για να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι από τους δυνατούς ήχους, κατασκευάζονται ειδικοί τοίχοι. Στους τοίχους αυτούς ανακλώνται τα ηχητικά κύματα.

Slide 14

σελ. 159 Με το σιγαστήρα περιορίζεται η ενόχληση που προκαλείται από τον ήχο της μοτοσικλέτας ή του αυτοκινήτου. Τα υλικά αυτά στο καπό του αυτοκινήτου περιορίζουν την ενόχληση που προκαλείται από τον ήχο της μηχανής του αυτοκινήτου.

Slide 15

σελ. 159 Τα διπλά τζάμια είναι πιο χοντρά κι ανάμεσά τους υπάρχει αέρας. Έτσι έχουμε μεγαλύτερη απορρόφηση και πολλαπλές ανακλάσεις του ηχητικού κύματος. Τα υλικά αυτά απορροφούν τον ήχο.

Slide 16

σελ. 160 Ταχυδρόμος, φορτηγό, κασετόφωνο, σκύλος, κομπρεσέρ, τρυπάνι, εργάτης, μοτοσικλέτα, αυτοκίνητο. Η κυρία μπορεί να κλείσει το παράθυρο.

Slide 17

σελ. 160 Η ηχομόνωση επιτυγχάνεται με την ανάκλαση και με την απορρόφηση του ήχου.

Slide 18

σελ. 160 Οι ωτοασπίδες είναι κατασκευασμένες από μαλακό και πορώδες υλικό για να απορροφούν τον ήχο και να προσαρμόζονται πιο εύκολα στο αφτί μας.

Slide 19

σελ. 160 Ο εργάτης φοράει ακουστικά για να προστατεύεται από την ηχορύπανση.

Slide 20

Καλό διάβασμα!!!

Summary: ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΤΑΞΗΣ - ΗΧΟΣ ΦΕ6: ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ - ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Tags: ήχος

URL: