Η ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

+3

No comments posted yet

Comments

Slide 1

« Η μάθηση μέσω της αισθητικής εμπειρίας : Δειγματική πρόταση διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα » Χαϊδεμενάκου Σταυρούλα Msc “ Σπουδές στην Εκπαίδευση ”

Slide 2

Νεοελληνική Γλώσσα Γ γυμνασίου 3η ΕΝΟΤΗΤΑ Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί ( Δραστηριότητες παραγωγής λόγου )

Slide 3

Η αισθητική εμπειρία νοείται ως συστηματική παρατήρηση και κριτική ανάλυση έργων τέχνης στο πλαίσιο της μετασχηματίζουσας μάθησης ( Mezirow ) Η μέθοδος βασίζεται σε έξι αρχές και αποτελείται από έξι στάδια Αξιοποιείται η τεχνική του Perkins για τη συστηματική παρατήρηση των έργων τέχνης

Slide 4

1ο στάδιο Εντοπισμός του θέματος για κριτική σκέψη Πόσο σημαντικό μπορεί να είναι να είναι ένα άτομο ίδιο ή διαφορετικό με /από τα άλλα ; ( αποπροσανατολιστικό δίλημμα )

Slide 5

2ο στάδιο Ανίχνευση στερεοτυπικών αντιλήψεων σχετικά με το θέμα . Οι μαθητές εκφράζουν γραπτά ατομικά και σε ομάδες τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα . Τι σημαίνει για σένα να ανήκεις ή να μην ανήκεις σε μια ομάδα ;

Slide 6

3ο στάδιο Μελέτη των απαντήσεων και καθορισμός των κριτικών ερωτημάτων που θα προσεγγιστούν κριτικά ώστε να επανεξεταστούν στερεοτυπικές αντιλήψεις που ενδεχομένως υπάρχουν . Πώς αισθάνεται κάποιος όταν ανήκει σε μια ομάδα ;   Πώς αισθάνεται κάποιος όταν είναι διαφορετικός από τα άλλα μέλη μιας ομάδας ; Ποια στοιχεία πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει αποδεκτός από την ομάδα σου ;

Slide 7

4ο στάδιο Επιλογή έργων τέχνης Δεν δίνεται αρχικά το όνομα του δημιουργού και ο τίτλος του έργου

Slide 13

Δεν έχω σπίτι κι όνομα και κώδικες και νόμους αιώνες τώρα περπατώ ...σε στοιχειωμένους δρόμους Την πίκρα έχω μάνα μου γυναίκα την ανάγκη στα χώματα που χόρεψαν Αγαρηνοί και Φράγκοι Είν' απ' το δέντρο του Θεού η ρίζα που κρατεί με δώστε μου μια ταυτότητα να θυμηθώ ποιος είμαι.

Slide 14

Σύνορα, άχτιστα σύνορα είναι οι άνθρωποι μη με ρωτάς γιατί Στην καρδιά τους σύνορα άχτιστα σύνορα είναι οι άνθρωποι κι εγώ από παιδί όλα τα κλείδωνα το φόβο ύψωνα ως τον ουρανό..

Slide 15

Σύνορα, άχτιστα σύνορα κι οι δυο μας γίναμε βήμα δεν είδαμε. Η ζωή μας σύνορα που δεν περάσαμε αφού δε νιώσαμε αυτό το φίλημα που ήπιαν τα χείλη μέχρι το στόμα μας, έφτασε ο θεός..

Slide 16

Λίγο, κοίταξε με λίγο μέσα από τον τοίχο που έριξα να βγεις. Έλα, μη φοβάσαι, έλα, έτσι αλλάζει η θέα όλης της ζωής. Σήμερα, για σένα έσπασα όλα τα σύνορα που έχει ένας άνθρωπος όλα τα σύννεφα που πάνω μου έβρεχαν δάκρυα μια ζωή..

Slide 17

5ο στάδιο Προσεκτική παρατήρηση των έργων τέχνης σε τέσσερις κλιμακούμενες φάσεις . Τι βλέπετε ; Τι σας κινεί το ενδιαφέρον ; Υπάρχουν εκπλήξεις στο έργο ; Υπάρχουν συμβολισμοί ; Λεπτομερής και σε βάθος παρατήρηση : Τι θα ήθελες ακόμη να διερευνήσεις ; Ο τίτλος του έργου – νέα ερωτήματα … Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το μήνυμα του έργου ; Ποια συμπεράσματα βγάζετε εσείς ;

Slide 18

6ο στάδιο Αναστοχασμός - Επανεξέταση και εμπλουτισμός των αρχικών απόψεων των εκπαιδευόμενων – Σύνθεση - Συμπεράσματα

Slide 19

Ενδεικτικές απαντήσεις Πώς αισθάνεται κάποιος όταν ανήκει σε μια ομάδα ; Η συμμετοχή σε μια ομάδα προσφέρει πολλά στα άτομα. Το αίσθημα και μόνο της αποδοχής μπορεί να διώξει το φόβο και την ανασφάλεια και να σε κάνει να νιώσεις πιο δυνατός. Η κάθε ομάδα στην οποία ανήκει κάποιος τον βοηθάει να αντιμετωπίσει τη μοναξιά . Έχει συντροφιά και αρχίζει να δένεται με τους γύρω του. Προσπαθώντας να πετύχουν όλοι μαζί τον κοινό στόχο.

Slide 20

Πώς αισθάνεται κάποιος όταν είναι διαφορετικός από τα άλλα μέλη μιας ομάδας ; Η ανασφάλεια για το ποιος είσαι και το ποιος πρέπει να γίνεις για να σε δεχτούν μεγαλώνει. Ο φόβος της μοναξιάς και της απόρριψης βέβαια είναι το χειρότερο συναίσθημα. Η λύπη και η απογοήτευση είναι συναισθήματα που κυριαρχούν. Έτσι προσπαθείς να αλλάξεις και τότε πρέπει να συμφιλιωθείς και εσύ με την ιδέα του νέου σου εαυτού, πράγμα που δεν είναι και τόσο εύκολο.

Slide 21

Ποια στοιχεία πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει αποδεκτός από την ομάδα σου ; Τα στοιχεία που πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει αποδεκτός σε μια ομάδα εξαρτώνται από την ομάδα και τα άτομα που την αποτελούν, τις ιδεολογίες, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις τους και το τι περιμένουν από άλλους ανθρώπους. Για μένα για να μπει κάποιος στην ομάδα μου θα ήθελε κυρίως να είχε καλό χαρακτήρα και να είχε, λίγο πολύ, ίδιες ιδεολογίες και πιστεύω μαζί μου.

Slide 22

Αν κάποιος είχε συγκεκριμένα στερεότυπα, κρίνοντας κάποιον για να μπει στην ομάδα του, με τις φωτογραφίες, τους πίνακες, τα τραγούδια και τις συζητήσεις, κυρίως, θα προβληματιζόταν σίγουρα και αν κατανοούσε την αξία της ισότητας και το σκοπό της ενότητας και τις παρουσιάσεις θα άλλαζε, ίσως, άποψη, θα λειτουργούσε πιο αυθόρμητα και ίσως και να παράταγε τις ακραίες στερεοτυπικές απόψεις, γιατί ο έφηβος βρίσκεται ανάμεσα στην παιδικότητα και στην ενήλικη ζωή και ίσως έχει σχηματίσει άποψη, που να υποστηρίζει και να μην αλλάξει. Πάντως σίγουρα θα προβληματιστεί.

URL: